La reinvenció més dolça


Dulcesol obrirà la seua primera fàbrica fora d'Espanya després de més de 60 anys de tradició.

El primer fabricador de brioixeria industrial d'Espanya recupera les seues vendes després del parèntesi de 2010 i 2011, quan va eixir de Mercadona.



D'una panificadora en un poble de La Safor a tenir presència en quatre continents. Així és com podria resumir-se el recorregut del grup Dulcesol, una empresa familiar valenciana dedicada a la producció de brioixeria que ha arribat al més alt en el panorama nacional i exporta els seus productes a 18 països d'Amèrica, Àsia, Europa i Àfrica. Des de l'obertura d'un forn tradicional a principis de la dècada dels 50 a Vilallonga, l'empresa no ha parat de créixer fins a convertir-se en el primer fabricador de brioixeria i pastisseria industrial d'Espanya amb un volum d'exportació que aconsegueix més del 12% de la seua facturació.


Més de 60 anys han passat des que Dulcesol va començar en el negoci, i des de llavors s'ha especialitzat, ha diversificat les seues línies de fabricació i ha elevat el nivell d'integració d'algunes matèries primeres per a l'elaboració final dels seus productes. Actualment compta amb una divisió integrada de quatre fàbriques: Dulcesa, instal·lada a Gandia amb 14 línies de fabricació; Juan i Juan Industrial a Vilallonga, dedicada a elaborar 18 línies i productes intermedis com a cremes, melmelades i xocolates; La Granja, que produeix el 80% de l'ou que es necessita per a l'elaboració de la de brioixeria; i Ducplast, la planta d'impressió de bobines de plàstic per a l'envasament dels productes.

El grup té també diverses delegacions comercials i societats filials distribuïdores dins d'Espanya i a Portugal, França, Algèria i el Marroc.

Malgrat les condicions econòmiques actuals, no han detingut la seua expansió. El pròxim pas és la inauguració de la primera planta de producció fora d'Espanya, concretament a Algèria. La factoria es troba en ple procés de construcció i s'espera que a la fi d'any estiga acabada. Segons Rafael Juan, conseller delegat, comptarà amb solament 2 línies de producció i 100 empleats. «En principi la fàbrica solament proveirà al país perquè no hi ha lliure circulació, però esperem que en un futur es puga exportar a tot el nord d'Àfrica», assegura.

No obstant açò, Algèria no és l'únic país en el qual Dulcesol té presència. Des de fa més de 20 anys el grup es troba en el mercat exterior, que ocupa el 12% de la seua actual facturació, i des del 2010 compta amb noves estructures i estratègies d'internacionalització que li permeten estar avui dia en països tan diversos com Regne Unit, Estats Units, Japó, Líbia o Mèxic.

Rafael Juan assegura que el consum dels seus productes no s'ha vist «massa afectat» per la crisi, sinó que s'ha mantingut. En 2012 van aconseguir 242 milions d'euros en vendes, deu milions més que l'exercici anterior i van elevar la seua producció a 111 milions de tones, 5 milions més que en 2011. Els seus pitjors anys van ser 2010 i 2011, quan l'empresa va reduir les seues vendes considerablement. Segons el conseller del grup, açò es va deure a la «progressiva desvinculació de Mercadona», de la qual eren proveïdors fins a 2009, any en el qual van decidir deixar de treballar amb el grup. No obstant açò, Juan assegura que han sabut «suplir» l'eixida de la cadena de supermercats valenciana augmentant les seues exportacions i distribuint productes a Espanya a través d'altres clients, gràcies a la «planificació estratègica» que es va traçar en 2008.


Dulcesol va donar treball en 2012 a 1.554 persones, 14 més que en 2011. D'altra banda, les inversions del grup van descendir lleument en un milió d'euros des de 2011, amb un total de 15 milions. No obstant açò, aquest fet no ha provocat que deixe d'investigar i ampliar la seua cartera de línies de fabricació. A mitjan abril de 2013, l'empresa va inaugurar una línia d'alimentació infantil en una nova planta amb deu productes destinats a bebès i xiquets amb els quals s'espera arribar al mercat xinés en el seu envàs de llarga conservació. La companyia ja ha invertit en altres línies alternatives a la brioixeria com la producció de cremes de cacao i el pa de motle.